SESTAVINE
Cookie Dough plast
165 g naravnega arašidovega masla (brez olj, sladkorjev, soli)
80 g kokosovega olja (stopljeno)
60 g javorjevega sirupa
2 čajni žlički vaniljeve arome
ščep soli
105 g mandljeve moke
120 g fino mlete mandljeve ali riževe moke
120 g veganskih čokoladnih kapljic (ali nasekljane veganske temne čokolade)
Kakavova datljeva plast
150 g praženih orehov ali oreščkov po izbiri
12 datljev
3 dcl vroče vode
2 jedilni žlici kakava v prahu
ščep soli
25 g javorjevega sirupa
75 g Plana Plus rastlinskega riževega napitka (+ dodatno po potrebi)
2 čajni žlički vaniljeve arome
POSTOPEK
Pripravite Cookie Dough plast. V večji skledi zmešajte arašidovo maslo, olje, javorjev sirup,, vaniljevo aromo in sol. Mešajte, dokler ne nastane gladka zmes.
Dodajte mandljevo in riževo moko ter dobro premešajte, da nastane enotna zmes. Zmes bo zelo gosta in kompaktna.
Dodajte veganske čokoladne kapljice ali nasekljano čokolado in premešajte. Poskusite in po želji dodajte več javorjevega sirupa.
Pekač premera 18cm x 18cm rahlo naoljite in obložite s papirjem za peko - če je pekač naoljen drži papir za peko pri miru, medtem ko gladite takšne goste, kompaktne mase.
V pekač nadevajte Cookie Dough testo oz. zmes in ga s pomočjo žlice ali ravnega dna kozarca zgladite.
Postavite v zamrzovalnik, medtem pa pripravite kakavovo plast.
V večji skledi namočite datlje v 3 dcl vrele vode in pustite stati vsaj 15 minut. Nato jih precedite skozi sito in pustite - ni jih treba ožemati z rokami.
V manjši ponvi na srednjem ognju (brez maščobe!) popražite izbrane oreščke. Pražite tako dolgo, da se oreščki malo zapečejo in obarvajo - tako še dodatno upodarite njihovo aromo in okus. Pecite, dokler se robovi malenkost ne ožgejo. Odstavite, prestavite v manjšo posodo in pustite, da se ohladijo.
V posodi sekljalnika ali blenderja dodajte ohlajene pražene oreščke, kakav v prahu, sol, javorjev sirup, rižev napitek, odcejene datlje in vaniljevo aromo.
Vse skupaj zblendajte oz. spasirajte, dokler ne nastane enotna, gladka pasta. Po potrebi, če je zmes pregosta in se ne spasira v gladko kremo, dodajte še kakšno jedilno žlico riževega napitka.
Kakavovo datljevo kremo premažite po ohlajeni Cookie Dough plasti. Vse skupaj postavite v zamrzovalnik za vsaj 30 minut oz. tako dolgo, da se krema na vrhu strdi in vam olajša rezanje na kocke.
Ko se krema strdi narežite vse skupaj na kocke in pustite na sobni temperaturi 5 minut, da se kocke malo otoplijo. Hranite v hladilniku ali zamrzovalniku v neprodušno zaprti posodi.